Etykieta etykiecie nierówna. Różnią się między sobą materiałem, z którego zostały wytworzone, wykorzystanym klejem, o różnej sile klejenia, a tym samym odpornością i co za tym idzie – zastosowaniem. Jedną z grup etykiet są etykiety wysoce odporne na mycie ciśnieniowe – Toughwash.
Etykiety te cechują się odpornością na cykle czyszczenia stosowane w przemyśle spożywczym, wysokie temperatury oraz tzw. środowiska agresywne. Są grupą najczęściej wykorzystywaną w aplikacjach na urządzeniach przemysłowych i mogą posłużyć przez długi czas, tak, by wykonany na nich nadruk był wciąż czytelny i jednoznaczny, a sama etykieta nie ulegała zniszczeniu.
Jedną z takich etykiet poddaliśmy testowi:
Ciśnienie wywierane przez uderzającą w powierzchnię wodę to ok. 100 barów. W takich warunkach wiele materiałów zostałoby bardzo szybko rozerwanych na strzępy, a połączenie by po prostu puściło, odklejając się od danego elementu.
Widzimy to na przykładzie etykiet winylowych, które nie posiadają koniecznej odporności. Etykieta Toughwash natomiast – skonstruowana i przeznaczona do takich zadań – pozostała niewzruszona na swoim miejscu, umożliwiając wyczyszczenie całego elementu.
Etykiety swoją odporność zawdzięczają odpowiedniej konstrukcji poszczególnych warstw, w tym kleju. Odpowiednie dopasowanie każdego z tych elementów zapewnia doskonałą odporność na oddziaływanie agresywnych substancji, zmywanie czy ścieranie, oraz jej mocne przyleganie do powierzchni, na którą etykieta została naklejona.
Etykiety te są najczęściej stosowane w przetwórstwie żywności na maszynach w procesie produkcji oraz pakowania. Istnieje również metalizowana wersja etykiety, pozwalająca wykrywać ją przez detektory metali we wrażliwych miejscach na liniach produkcyjnych, m.in. w przemyśle spożywczym.
Autorzy:
Marcin Sobczyk
Oskar Saja